Ada Çayı Latince ismi Salvia triloba olan bu çay dünyada en çok tüketilen bitki çayları arasında yerini alır. Akdeniz ülkelerinde görünen bu bitki ülkemizde Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde yaklaşık 80 çeşidi vardır. Her sene toplanarak başta Almanya olmak üzere bir çok ülkeye ihraç edilir.
Ada Çayının Faydaları
Mide ve bağırsaklarda bulunan gazların giderilmesinde etkilidir. Sindirim sistemini oldukça hızlı çalıştırır. Karaciğeri temizler. Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Aşırı terlemeyi azaltır. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Hafızayı güçlendirir. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Karaciğeri temizler. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır.
Ada Çayı Nasıl Demlenir : Ada çayı, demlenerek hazırlanır. 2 dakikadan fazla kaynatırsanız, çok yararlı olan bu çay, zararlı bir maddeye dönüşebilir. Bir tatlı kaşığı dolusu yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar derecede suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu karışımdan günde 2–3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4–5 dakika demleme süresi yeterlidir. Yaz ve kış çay yerine kullanılabilir.
Ada çayının Zararları: Erkekler aşırı miktarda ve çok uzun süreli kullanmaları önerilmez. Aşırı kullanımda kan basıncı yükselebilir. Yüksek dozda alınmamalı, günde 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir. Hamilelik döneminde kullanılmaz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder