''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

19 Nisan 2014 Cumartesi

Bir nisan şakasının kökeni hakkında bilgi.

Bir nisan şakasının kökeni hakkında bilgi.

Nisan 1Her şey 16. yüzyılın ortalarında başladı. O dönem ki Fransız kralı IX. Charles senenin başlangıcını bir anda Ocak ayına aldı. Bu karar alındığında yıl 1564 idi.
Ancak o döneme kadar yaygın olarak Avrupa genelinde yılbaşı 25 Mart tarihinde kabul ediliyordu. Çünkü Mart sonu bahar ayının başlangıcı ve doğanın yenilendiği bir döneme denk geliyordu ki aslında bahar başlangıcının yılbaşı olması şimdi bile bir çok kişiye daha mantıklı gelmektedir.

Ancak o dönemlerde iletişim oldukça sınırlı ve günümüz imkanları ile kıyaslanamayacak düzeyde kötü bir durumdaydı. Bu sebeple Fransız Kralı IX. Charles’ın bu kararı çok fazla insana ulaşamadı. Duyanlar ise bu durumu protesto ederek yine eski adetlerine devam ettiler ve 1 Nisan’da yeni yıl kutlamalarını yapmayı ihmal etmediler.
Ancak kralın bu kararına kayıtsız şartsız düşünmeden uyanlar bu kişileri “Nisan Aptalları” olarak nitelendirip alay etmeye başladılar. Bu sebeple 1 Nisan gününe “Aptalların Günü”ismini uygun gördüler. O gün yani 1 Nisan gününde olmayan partilere davetler ya da garip hediyeler ile şakalar yapılıp kişiler arası bazen kavgalara varan atışmalar eğlenceler başladı.
Aradan uzun yıllar geçti tüm insanlık Ocak başını senenin ilk günü kabul etti ve bu durum kanıksandı ancak Fransızlar bugünü kendi kültürlerinin bir parçası kabul ederek devam ettirdiler ve bu uygulamaları daha sonra anlamsız bir şekilde tüm dünyaya yayıldı ve bugün bildiğimiz Nisan 1 şakalarının doğmasına neden oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder