''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

14 Nisan 2014 Pazartesi

Pisagor kimdir? Pisagor hayatı, biyografisi, eserleri, çalışmaları, felsefe ve matematiğe katkıları hakkında bilgi.

Pythagoras

Pisagor (Pythagoras); (M. Ö. 588-500)
Eski Yunanistan’ın ünlü bir filozofu ve matematik bilginidir. Bir filozof olarak insan ruhunun ölmezliğine, vücut göçtükten sonra ruhun başka bir vücutta yeniden ortaya çıktığına inanmıştır. İnsanlarla hayvanların arasında yakın bir bağ bulunduğunu, insanlar öldükten sonra bir hayvan biçiminde yeniden dünyaya geldiğini ileri sürer. Pisagor’a göre, bu âkıbetten kurtulmak için insanların çok basit, namuslu yaşamaları gerekir.
Pisagor’un hayatı hakkında pek az bir bilgi edinilebilmiştir. Ancak, Samos (Sisam) Adası’nda doğduğu, M. Ö. 529 yılı sıralarında İtalya’da, Crotona’da yerleştiği, bu şehrin aristokratlarından meydana gelen bir okul kurduğu
sanılmaktadır. Bu okulda Pisagor felsefesini öğretmiş, yaymıştır. Hattâ, Copernicus’un, dünyanın yuvarlak olduğunu, bir ateş kümesi çevresinde sürekli olarak döndüğünü ileri süren görüşünün de bu mektepteki felsefi tartışmaların sonucunda ortaya çıkmış olduğu kabul edilir.
Pisagor’un okulu, halk arasında şüphe ve hoşnutsuzlukla karşılanmıştı. Okul aristokratlardan meydana geldiği için halk buraya gelip giden insanlara diş biliyordu. En sonunda M. Ö. 500′de Pisagor’un topluluğu dağıtıldı. Pisagor’un da bu sırada öldürüldüğü sanılıyor.
Pisagor’un geometride en başta gelen buluşu “Pisagor Dâvası” diye bilinen teoremdir. Bu teoreme göre “dik açılı bir üçgenin hipotenüsünün karesi öteki iki kenarın karelerinin toplamına eşittir.” Çarpım tablosunu da Pisagor’un bulduğu söylenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder