''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

9 Mayıs 2014 Cuma

Dünyanın En Büyük Hayvanı Mavi Balina ve Fil

Dünyanın en büyük hayvanı, mavi balina.Dünyanın en büyük deniz ve kara hayvanları!
Dünyanın bugüne kadar bilinen en büyükcanlısı, denizlerde yaşayan “Mavi Balina”dır. Bu balina öyle büyüktür ki, milyonlarca yıl önce yaşamış, bilinen en büyük dinazor olan Argentinosaurus’dan bile neredeyse iki kat daha büyüktür.
Tüm balina türleri denizlerde yaşamasına rağmen balık değildirler. Balinalar memeli hayvanlardır, yani yavrularını doğururlar ve emzirerek büyütürler.

Dünyanın En Büyük Hayvanı Mavi Balina:

Mavi balina, yani “Balaenoptera Musculus” dünyanın varlığından beri bilinen en büyük canlıdır. Boyu 30 metre, ağırlığı ise 200 ton civarında olan mavi balinalar vardır. Bu balinalar öyle büyük ki, dili bile en büyük kara memelisi olan Afrika filinden biraz daha büyüktür ve dili 8-10 ton civarı arasındadır. Kalbi ise bir otomobil büyüklüğündedir ve dakikada 8-10 atış yapmaktadır. Yapılan araştırmalar 120 yıl kadar yaşayabildiğini ortaya çıkarmıştır.
Mavi balinaların dişleri yoktur. Bunun yerine üst çenenin kenarlarına bağlı, balina çubuğu denen uzun, boynuzsu üst deri levhacıkları alır. Bu sayede sudaki planktonları kolayca ayırabilirler. Mavi balinalar plankton, karides ve karides türü olan krill’lerle beslenirler. Mavi balina ağzını her açtığında suyun içindeki milyarlarca planktonu yutar, kilo olarak hesaplanacak olursa ağzını her açışında 1 ton kadar plankton yutmaktadır.
Mavi balinanın kuyruk gücü yaklaşık 1500 beygir gücündedir ve saatteki hızı 36 kilometreye ulaşabilmektedir. Balinalar meleli hayvanlar olduğu için su içinde hava alamazlar, hava almak için su yüzeyine çıkmak zorundadırlar. Birkez hava alarak suyun altında 30-60 dakika kadar durabilmektedirler. Dalma konusunda müthiş yetenekli olan bu hayvanlar okyanusların 1000 metre kadar derinliklerine inebilmektedir.
Mavi balinalar 180-200 desibel civarında çok yüksek sesler çıkartabilmektedirler. Bu ses insan kulağını sağır edebilecek bir güçte olmasına karşın, insan kulağının duyamayacağı bir frekanstadır. Çıkarttığı sesler ile bir sonar gibi etrafı tarayıp yönünü bulabilir, binlerle kilometre uzaklıkta diğer balinalarla iletişim kurabilir, hatta yine bu sayede binlerce kilometre öteden bile eş balina bularak çiftleşebilmektedirler.
Dişi mavi balina iki yılda bir tek yavru doğurur. Doğduğu zaman yavrusunun boyu 6 metre, ağırlığı ise 6 tondur. Annesi emerek beslenmeye başlar, günde yaklaşık 400 kilo kadar süt içer. Her gün 100 kilo kadar artarak büyür ve 7 aylık olduğunda boyu 16 metreyi bulur.
Dünyanın en büyük hayvanı, mavi balina.

Mavi Balina Nesli Neden Tükeniyor:

Nesli tükenme tehlikesinde olan bu hayvanların günümüzde yaklaşık 10.000-12.000 civarı kaldığı tahmin ediliyor. Sebepsiz balina ölümlerine neden olarak küresel ısınma ve küresel kirlilik gösterilmektedir. Bir de işin diğer boyutu var, yani avcılığı. Günümüzde bir çok ülkede avcılığı yasak olsada, bazı ülkelerde yasal olarak veya okyanuslarda kaçak olarak avcılığı halen yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder