''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Obezite Testi Nasıl Yapılır?

Obezite Testi Nasıl Yapılır?
Doktor Tuğrul Demirel Obezite testi hakkında bilgi verdi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından, vücutta hastalıklara sebep olacak şekil ve miktarda aşırı yağ birikimi olarak tanımlanan obezite, hem başlı başına bir hastalık hem de başka hastalıklara neden olan bir rahatsızlıktır. Kişinin obez olup olmadığı vücut kitle indeksi adı verilen basit bir testle belirlenebilir.
Obezite testi nedir, nasıl yapılır?
Vücut kitle indeksi (BMI -Body Mass Index),kişide obezite varlığını tespit etmek için yapılan basit bir testtir. Bu test ile kişinin kilosunun boyuna oranına bakılarak obezite değerlendirmesi yapılmakta ve sınıflandırılmaktadır. Bulunan değer birim olarak kg/m2 olarak ifade edilmektedir.
Vücut Kitle İndeksine Göre Obezite Değerleri Nelerdir?
Buna göre; BMI 20-24.9 kg/m2 normal, BMI 25-30 kg/m2 fazla kilolu, BMI 30 kg/m2 ve üzeri obezite, BMI 40 kg/m2 ve üzeri morbid obezite, BMI 50 kg/m2 ve üzeri süper obezite olarak tanımlanmaktadır.
Vücut kitle indeksi dışında obezite testi var mı?
Yapılan bu obezite testi, sadece obezite varlığını tespit etmek amaçlıdır. Bu test tek başına obezitenin değerlendirilmesi için yeterli değildir. Vücuttaki yağlanma oranını ve dağılımını belirleyen başka testler de vardır. Bel-kalça çevresi kalınlığı, bel-kalça indeksi, deri kıvrımı kalınlığı gibi ölçümlerin yanında, karın içi yağlanmanın değerlendirilmesi için de ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik incelemeler yapılır.
Obezitenin vücutta oluşturduğu yağlanmanın dağılımı büyük önem taşımaktadır. Yağlanmanın görüldüğü bölgeler, oluşabilecek hastalıkların belirtisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder