''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

15 Mart 2016 Salı

Hemoroid veya basur nedir ,Belirtileri Nelerdir,Tedavisi Nasıldır

Hemoroid Nedir?

Hemoroid Nedir?
Hemoroidal doku damar yumağı (anjiyo kavernöz) yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören bir dokudur. İç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. Anüsün ciltten kalınbarsak hücrelerine geçiş bölgesinde, dişli çizgi olarak adlandırılan çizginin üst kısmında olanlara iç hemoroid, alt kısmında olanlara dış hemoroid denir.
Hemoroidal dokuda atardamar ve toplardamar (arteriyovenöz) arası direkt bağlantılar mevcuttur. Bu yapı sayesinde kalınbarsağın en son kısmındaki algılayıcıların uyarısıyla hemoroidal doku içindeki kan miktarı hızlı bir şekilde ayarlanıp istemsiz olarak anüsten sıvı ve gaz çıkışını engelleyen bir yastık mekanizması şeklinde çalışır. Hemoroidal doku bu yönüyle  yaşam kalitesini sağlamakta önemli yere sahiptir.
Hemoroid Belirtileri nelerdir....
– Makat bölgesinde meydana gelen kanama basurun en fazla görülen belirtisidir.Genelde ilk belirti olmak ile birlikte uzman hekime başvurulması önerilmektedir.
– İltihaplanma basurun diğer bir belirtisidir.Genişlemiş toplardamarda meydana gelmektedir.İltihaplanmış olan basur memeleri genişler ve şişer.Bu durumlar hastaya ağrı vermektedir.
– Dışkılanma olayında kişinin ağrısının olması başka bir belirtidir.
– Basur kanamaları az bile olsa bu kanamanın özellikle her dışkılamada gerçekleşmesi sonucu bir süre sonra hastada kansızlık meydana gelmektedir.

Tedavi Yolları
– Bazı önlemlere dayanmaktadır. Hastaya düzenli dışkılama önerilir. Bu şekilde dışkı bağırsak içinda daha az bir süre kalmaktadır.
– Basurdan kurtulmak için hastanın beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle baharatlı ve acı besinler tüketmemektir. Ayrıca fazla yemek yemesi engellenmelidir. Çünkü aşırı yemek sindirim kanallarına zarar vermektedir. Ayrıca hardal,alkol ve kahve gibi ürünlerden uzak durması gerekmektedir.
– Basur olan hastada kabızlık problemi varsa bu sorun vazelin ve ya lanolin yağı kullanılarak çözülebilmektedir.
– Sıcak oturma banyoları basur hastalığına iyi gelmektedir.
– Basur hastalığından kurtulmanın bir başka yolu ise yaşayış tarzımızdaki değişiklikle olur. Durağan ve hareketsiz bir şekilde olan kişiler bu tarzlarını değiştirmelidir.
Cerrahi YöntemBasur hatalığının ileri aşamalarında gerekmektedir. Tıbbi müdahalenin yetersiz kalması sonucu uygulanır. Kriyoşirüji yöntemi uygulanmaktadır. Sıvı azot ve ya azot protoksitle birlikte dondurucu bir alet kullanılarak basur memeleri çıkarılmaktadır. Ancak kriyoşirüjünün uygulanma alanı biraz kısıtlıdır. Çünkü bu tedavi yöntemi fazla büyümemiş ve iltihaplanmamış basurda etkilidir. Bu tedavi hastanede kalmamızı gerektirmemektedir. Ağrısız ve sızısız bir cerrahi müdahaledir. Fakat bir kaç gün ishal olmamıza neden olabilmektedir.
Bunun yanında Hemoroidektomi denilen bir tedavi yöntemi daha vardır. Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı alanlarda uygulanmaktadır. Ağrı,  kanama gibi sıkıntıları olan hastalar için uygundur .Ameliyat sonrası hasta ağrı çekmektedir. Hastanede bir kaç gün yatmayı gerektirmektedir.Ancak ameliyat etkili ve başarılı sonuçlar vermektedir. Ameliyat sonrasında hasta kendine dikkat etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder