''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

22 Nisan 2014 Salı

Çarkıfelek Çiçeği Hakkında Bilgi

Renkli güzel ve hoş bir çiçek olan çarkıfelek çiçeği ile ilgili bilgiler

Çarkıfelek
Çarkıfelek, (Lat. Passiflora). Çarkıfelekgiller familyasından 400 kadar türü olan otsu ve ağaçsı çok yıllık bitkisi cinsi, fırıldakçiçeği de denir.
Anayurdu Amerika’dır. Yapraklan almaşık ve palmet loplu, çiçekleri tekerlek biçiminde, pembe, kırmızı ya da erguvan renginde, parlak ve büyüktür. Sarmaştığı
için duvar diplerinde ve çardak kenarlarında yetiştirilir. Mavi çiçekli çarkıfelek ve pembe çarkıfelek türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Öteki türlerinden bir bölümünün meyveleri yenir; yaprak ve çiçeklerinden ise eczacılıkta sinir yatıştırıcı ilaç yapımında yararlanılır.
Çarkıfelekgiller, (Lat. Passifloraceae). İkiçenekliler sınıfından Parietales takımına bağlı Amerika’nın tropik bölgelerinde, Yeni Zelanda, Asya ve Afrika’da yetişen otsu ya da odunsu çok yıllık sarmaşıcı bitkiler familyası. 11 cinsi, 500 türü vardır. Çiçekleri eksenine göre bakışımlı, taç kısmı püsküllü, taç yaprakları almaşık, basit ya da parçalı olup sarılıcı sülüklere sahiptirler. Meyvesi bakla ve lokulisit kapsülüdür. Örnek bitkisi çarkıfelektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder