''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

28 Haziran 2014 Cumartesi

Dengeli beslenmek için neler yapılmalıdır.

"Bunları düşündüğümüz zaman günün bir öğününde yumurtayı öne çıkarıyorum. Yumurta sabah kahvaltısı için çok iyi bir seçenektir. Çok özelliği vardır. En iyi kaliteli proteini sağlar. Tabi et arkasından gelir. Süt aynı şekilde arkasından gelir. Baklagillerin, tahılların biraz daha düşük kaliteli, fakat bunlar birlikte yendiği zaman birbirini dengeler. Şimdi ben şöyle öneriyorum sabahleyin yumurta iyi bir seçenek. Tabi yumurtanın yanında biraz sebze yağ, peynir, ceviz gibi kahvaltılıklarda çok önemli. Yahut da domates olur, portakal olur diğer sebzeler olur bunlar bulunmalı. Şimdi et, balık, tavuk, kuru baklagiller
grubuna gelince ben şöyle öneriyorum; et balık tavuk hayvansal kaynaklı protein değeri daha yüksek, kuru baklagiller bitkisel kaynaklı protein kalitesi biraz daha düşük ama her ikisi de protein değeri en yüksek olan besin. Yani bunlardan biz günlük 100 g’a kadar bir porsiyon, daha fazlasına gerek yok, yendiği taktirde diğer besinlerden alacaklarımızla beraber protein gereksinmemizi rahatça karşılayabiliriz. Şimdi kuru baklagillerin etlere göre bazı özellikleri var, bazı mineralleri daha çok içeriyor. Etin içermediği örneğin magnezyumdan zengin, ama et tavuk balık demir yönünden zengin, bunlar düşünülebilir. Şimdi biz günün bir öğününü, sabah kahvaltısından öğleye, akşam öğününde kuru baklagilleri tüketirsek, bir öğünde de o eterden birini tüketmemiz gerekir. Hangisini tüketelim diye sorduğunuz zaman ben bunların tüketiminde çok önemli üç faktörün öne çıkmasını istiyorum. Bunlar sağlık, beslenme ve fiyat. Eğer bugün dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunu obezite. Yetişkin kesimin her üç kişisinden biri obez olarak görülüyor ve bu çok önemli bir sorun. Belki izlemişsinizdir medyadan, devlet büyüklerinden bunu özellikle sağlık bakanlığının önderliğinde hükümet olarak obeziteyle savaş eylem planı hazırlandı ve uygulamaya konuldu. Bu eylem planın iki ucu var. Biri insanın enerji harcamasını arttırmak için beden hareketini arttırmaya yönelik önerilerin biriside yemeklerle besinlerle tükettiğimiz kaloriyi azaltmak şeklindedir. O zaman biz düşündüğümüz zaman hangi eti daha çok tüketelim, öne çıkaralım dediğimiz zaman derisiz tavuk eti bunu vurguluyorum derisiz tavuk etinin bir önceliği var. Buda derisiz tavuk etinin kalorisi çok daha düşük öbürleriyle kıyaslandığı zaman fakat protein değeri çok daha yüksek. O zaman neyi seçebiliriz Tavuk etini. İkinci faktör fiyatı düşündüğümüz zaman yine öbür etlere göre tavuk etinin fiyatı çok daha düşüktür. O zaman ne yapmamız gerekiyor, tavuk etine daha çok önem vermemiz gerekir. Ama insanlara da her gün tavuk ye diye söylenmez ama hangisini daha cok tüketelim bizim için önem taşır. O zaman ben şöyle öneriyorum her zaman, haftanın yedi günü var bunun 3-4 gününde bir öğünümüzde tavuk eti bulunmalı diyorum. 1-2 gün kırmızı et tüketebilir, özellikle sarma dolma gibi yemeklerimizde etli sebzeli yemekler. Gerçi tavuk etinden de bugün sebzeli yemekler yapabiliriz. Değişikliği veya çeşitliliği sağlamak açısından düşünebiliriz. Haftanın tabi 1-2 günü imkanlara göre, fiyatlara göre, bütçeye göre balık yemekte yararlı olur.O zaman tavuk bu nedenlerle önem taşıyor. Ama burada tekrar vurguluyorum tavukçuluk sektörü çok gelişti, çok güzel piyasaya derisi ayrılmış tavuk ürünleri sunulmakta. Bunlar hazır çok kolay, çabuk pişen etlerdir. Bunlardan biz her gün istediğimiz şekilde birini bir tür yemek yapabiliriz. yanlız bir şeyi kesinlikle sakıncalı görüyorum tavuğun kızartılması, derin yağda kızartılarak kalori değerinin yükseltilmesi sakıncalı, bu yapılmamalı, arada bir kızartılmış tavuk diğer yönden tencerede ızgarada fırında sebzelerle birlikte çeşitlendirilerek çok güzel pişirilebilir.Bugün tavuk dönerde yapılıyor buda tercih edilebilir. Biz diyoruz ki özellikle kilosunu kontrol etmek isteyen insanlar, zayıflamak ve obeziteyi önlemek isteyen insanlara en çok önerdiğimizde bu usüldür. Dışarda yemek yerseniz tavuk şişi tercih edin yahut da tavuk döneri, tavuk paneyi tercih edin şeklinde önerilerde bulunuruz. Evlerde de sebzeli tavuk eti pişirdiğiniz zaman ona birazda zeytinyağı ekleyerek daha lezzetli duruma da getirilebilir. Yani benim bu yönden önerim dikkat ederseniz hem fiyat, hem sağlık hem de dediğimiz gibi obeziteyi önlemede yarar sağlar. Size bir örnek vereyim, en güzel kilo kontrol diyetinde diyorsun güzel bir parça tavuk eti tencerede, fırında yada ızgarada pişmiş; yanına değişik renkteki sebzelerden güzel bir salata, bir dilim tam buğday ekmeği güzel bir öğündür. Ama başka bir öğünde ne yenir sebzeli bir tavuk eti, onun yanında biraz bulgur pilavı koyabilir ekmek yerine, yanına yine çok güzel değişik renkteki sebzelerden bir salata yiyebilir. Kuru baklagiller tavuk eti ile pişirilebilir. Kuşbaşı doğrandığından daha kolay pişmesi açısından yararlı. Birde pişmeye yenmeye hazır tavuk etleri var bugün. Biz hatta dün akşam onlardan birini yedik evde. Çok kolay alıp getiriyorsun ısıtıyorsun güzelce fırında yada teflon tavada ağ falan eklemeye gerek yok ve tüketiyorsun. Bunları sakıncalı görmek bence hatalı. Biz tavukçuluk sektörünün bu kadar gelişmesini arzu ediyoruz, hele ki yumurta ucuzluk açışından bir önceliği var. O yumurtanın ette bulunmayan bir şeyi var buna lesitin diyoruz. Lesitin çok yararlı bir ürün, özellikle karaciğerin sağlığı için lesitin çok önemli aynı şekilde beyin işlevleri için çok önemli. Çünkü lesitin beyindeki nörotransmiter dediğimiz çok önemli bir maddenin ön ögesi. Yeterince yumurta almadığımız zaman lesitin alamayabiliriz. Bu nedenle ben insanlara her gün bir yumurta öneriyorum. Ama dediğim gibi çeşitlilik sağlıyarak beslenmeliler. Herkese de sağlıklı, iyi, mutlu daha iyi beslenmiş bir nesil yetiştirmemizi arzu ediyorum."
Konuşmacı:Konuşmacı:

Prof. Dr. Ayşe BAYSAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder