''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

4 Kasım 2014 Salı

Hamilelikte Sabah Bulantıları Neden Olur? Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte sabah bulantılarının nedenleri nelerdir? Sabah bulantıları ne zaman başlar ve tedavi için neler yapılabilir?

sabah-bulantilari
HAMİLELİKTE SABAH BULANTILARI
Hamileliğin en sık rastlanan belirtilerinden biri, ilk birkaç ay içinde genellikle sabahları görülen, bulantı ve kusmalardır. Bazı ülkelerde “sabah hastalığı” adı verilen bu rahatsızlıktan, hamile kadınların yaklaşık yarısı etkilenir ve hamileliğin, bedensel olarak hissedilen ilk belirtisi olabilir.
Bulantı ve kusmalar, normal hamileliğin bir parçası sayılır ve sizi çok rahatsız ediyor olmaları durumunda bile, herhangi bir kaygı duymanıza gerek yoktur.
NEDENLER
Hamilelik dönemi bulantılarının kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, kan dolaşımınızdaki hormonların -özellikle de progesteronun- düzeylerinin artmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazı uzmanlar da, hamilelik döneminde fazladan üretilen östrojen ve progesteronu kanda hep belirli bir düzeyde tutmak için üretilen “insan kor-yon gonadotropini” (HCG) adlı hormonun üretilmesine de bağlı olabileceğini ileri sürmektedirler. Gerçekten de, HCG’nin üretilmesi, bulantının başlamasıyla çakışır.
Kan dolaşımına bu apansız hormon akını, midenizin iç zarını tahriş ederek, hissetmekte olduğunuz baş dönmesini ve bulantıyı artırabilir. Ayrıca, kan şeker düzeyinizi de etkileyerek, kendinizi ya çok aç hissetmenize ya da midenizin bulanmasına yol açar.
NE ZAMAN BAŞLAR?
Bulantı ve kusmalar, genellikle gebeliğin 6. haftasına doğru başlar, 10. haftaya doğru azalır, 13. haftaya doğru kaybolurlar. Bazı hamile kadınlarda 16. haftaya kadar sürdükleri görülürse de, daha uzun sürmelerine çok ender rastlanır.
Bazı kadınlar, bu hamilelik dönemi bulantıları döneminde kendilerini öylesine halsiz hissederler ki, ruhsal çöküntü içine girer, bu korkunç bulantılardan ömür boyu kurtulamayacakları duygusuna kapılırlar. Uzmanlar, bazı kadınlar hamilelik bulantılarından etkilenirken, bazılarının etkilenmemesinin nedenini henüz aydınlatamamışlardır. Aynı kadında bile, bulantıların şiddeti, bir hamilelikten öbürüne değişik olabilir ve bir hamileliğinizde bulantılardan etkilenmeniz, bir sonrakinde de aynı sıkıntıları çekeceğiniz anlamına gelmez.
Hamilelik dönemi bulantılarının belirtileri kadından kadına ve gebelikten gebeliğe değişir. En yaygın belirti baş dönmesi, öğürme ve kusma ile halk arasında “aşerme” ya da “aş-yerme” adı verilen bazı yiyeceklerden ve kokulardan tiksinmedir (bu arada bazı yiyecekleri de sürekli yeme isteği duyar).
Hamilelik bulantıları, kusmayla sonuçlanır. Birçok hamile kadın, midelerinde sürekli (ama özellikle sabah uyandıklarında şiddetlidir) bir altüst olma hissederler. Bazıları yalnızca hafif bir bulantı hissederken, bazıları her yemekten sonra mutlaka kusarlar.
gebeTEDAVİ
Hamilelik dönemi bulantıları, size de, bebeğinize de zarar vermez; ama sıkıntılarıyla yaşamınızı güçleştirdiklerinden, bazı önlemler almanız yararlı olur. Ayrıca, birçok besini görmek bile midenizin kalkmasına yol açabildiği halde, tam da bu dönemde, gerektiğince iyi beslenmeyi sürdürmeniz gerekir.
Nedenleri kesin olarak aydınlatılmamış da olsa, bulantılarda kan şekeri düzeyiniz kuşkusuz önemli rol oynadığından, günde iki ya da üç kez karnınızı tıkabasa doyurmak yerine, her iki üç saatte bir, azar azar, karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler yemeniz iyi o-lur. Böylece hem kanınızdaki şeker düzeyi aşağı yukarı değişmeden kalır, hem de sindirim sisteminizi aşırı yüklememiş olursunuz.
Bazı besinlerin ya da kokuların bulantıları başlattığını farkedebilirseniz, bunlardan uzak durun; grissini ya da meyve gibi yumuşak, sindirimi kolay besinleri yeğleyin. Ayrıca, karbonhidratlar bulantı duygusuyla savaşmayı kolaylaştırdıklarından, kepekli ekmek, pirinç, patates, çiğ sebze yemeye çaba gösterin.
Çoğunlukla sorun yaratan besinler, aşırı katı ve sıvı yağ kullanılmış, kızarmış ya da ağdalı şekerli besinlerdir. Bunları yemekten kaçının ve olanak varsa, canınızın çekmemesi için, ailenizin öbür üyelerine de bu tür yiyecekler hazırlamayın.
Sabah gözünüzü açar açmaz ilk hissettiğiniz şey bulantıysa, yatağınızın yanıbaşında bir bardak süt ya da meyve suyu ile bir-iki bisküvi ya da bir dilim kızarmış ekmek dilimi bulundurup, uyanır uyanmaz, yatağınızdan kalkmadan bunları yiyin: Böylece kan şeker düzeyiniz yükselecektir.
Bulantılarınız ne kadar şiddetli, rahatsı/ edici olsa da, ruhsal durumunuzu etkilemelerine fırsat vermeyin. Sürekli midenizin altüst olduğunu ve bulandığını hissetmek kuşkusuz hoş bir şey değildir; ama unutmayın ki, bunlar bir süre sonra geçecek ve hamileliğiniz yeniden normale dönecek, sonra da çok istediğiniz bebeğiniz dünyaya gelecek ve ilk aylardaki bu sıkıntıların anısı bile kalmayacaktır. En önemli şey, bulantı ve kusmaların sizi canınızdan bezdirmesine, gereksiz bir stres durumu yaratmasına olanak vermemenizdir: Biraz dişinizi sıkın ve bunları, bedeninizdeki olağanüstü değişikliklerin bir parçası olarak kabul etmeye çalışın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder