''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

10 Şubat 2016 Çarşamba

Ayvanın sağlığa faydaları ,hangi hastalığa iyi gelir

Meyveler sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır.  Meyveler sağlıklı kalmamız için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler bakımından çok zengindir. Ayva da sağlık açısından tüketebileceğimiz ve içerdiği vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.

Ayva şaşırtıcı antioksidan özelliği ile yaşlanma sürecini yavaşlatır.Ayvayı taze olarak sonbahar ve kış aylarında tüketebiliriz. Olgun bir ayva altın sarısı bir renk alır.  Çok farklı ve tatlı bir lezzeti vardır. Nadiren çiğ yenilir genelde, pişmiş veya  dondurularak tüketilir. Asya’da yetişen ayvalar daha yumuşaktır. Bazı bölgelerde yemeklerde kullanıldığı gibi, reçel de yapılır.
Diğer meyvelerde olduğu gibi ayva da iyi bir besin kaynağıdır. Bol miktarda A, B ve C vitamini içerir.  Mide için çok faydalı olan lifler barındırır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum, demir ve fosfor açısından zengindir.

Ayvanın Sağlığa Faydaları

Ayvanın kış aylarında çıkması, o dönemde meydana gelen soğuk algınlığının neden olduğu hastalıklara iyi geldiğini gösteriyor. Ayvanın sağlığa faydalarından bazılarını kanserle mücadele, kilo verme, iltihapların tedavisi, cilt sağlığı gibi birçok faydasını sıralayabiliriz.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalığına İyi Gelir: İnflamatuvar bağırsak hastalığının nedeni hala bilinmiyor. Uzmanlar kalıtsal olabileceği gibi çevre koşullarından da kaynaklanabileceğini söylüyorlar. Ayvanın anti alerjik özelliğinin olması ve yüksek miktarda C vitamini içermesi bu hastalık için önemli bir umut kaynağı olmuştur. Bu tür bağırsak hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu gibi hastalıkla mücadele etmesi için bağışıklık sitemine katkıda bulunur.
Ayva Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Ayva kalorisi düşük ama diyet lifi yüksek bir meyve türüdür. Taze ve çiğ 100 gramlık bir ayva sadece 57 kalori içermektedir. Aynı zamanda doymuş yağ, sodyum oranı da düşüktür. Bütün bu özelliklerinden dolayı genel anlamda kilo vermeye yardımcı olduğu gibi diğer organlar için de önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle kış aylarında kilo alan kişiler ayva tüketimiyle birlikte bu sorunlarını bir nebze aşabilirler. Ayvanın doyurucu özelliğin olması geç acıkmayı sağlar.
Ayva Ülser Tedavisine Katkı Sağlar:  Çin’de yapılan bir araştırma ayvanın mide ülserine karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında ayva suyu da mide ülseri hastalar için faydalıdır. Bunun yanında mide ve bağırsak sistemini rahatlatır. Mideyi kuvvetlendirir. İçerdiği zengin derecedeki lifler midenin güçlenmesini sağlar.
İshal , Kabızlık ve Hamoroide İyi Gelir: Özellikle sabah bulantılarına iyi geldiği bilinir. Ayva balla karıştırılarak tüketildiğinde ishal, kabızlık ve bağırsak enfeksiyonlarının giderilmesine ciddi anlamda katkı sağlar. Ayva aynı zamanda hemoroid hastalığını tedavi eden şuruplarda kullanılır. Düzenli olarak tüketildiğine ayvanın sindirim ve boşaltım yollarına ciddi anlamda karşı sağladığı aşikardır.
Hücreleri Tedavi Eder: Birçok meyvenin genel özelliği çok iyi bir antioksidan olmalarıdır. Ayva da bunlardan bir tanesidir. Ayva şaşırtıcı antioksidan özelliği ile yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bunu hücrelerin hızla yaşlanmasına ve fonksiyonlarını yitirmesine neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırarak başarır.
Kalp Hastalıklarından Korur: Ayvanın antioksidan özelliği kalp ve damarları korumaktadır. Doğal bir antibiyotik olan bu özelliği ile damarların tıkanmasına engel olarak kalbin çalışmasına katkıda bulunur.
Ayva Bulantı ve Kusmaya İyi Gelir: Fırında ayva, mide bulantısı ve kusma problemlerine iyi gelir. Çok iyi bir idrar söktürücü olması sıvı birikmesine engel olur. Ayrıca etkili bir antiviral özelliği vardır.
Ayva Kan Basıncını Düşürür: Potasyum açısından zengin olan ayva, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Böylece damarlarda ve kalp üzerinde olabilecek hasarları engeller.
Kolesterolü Dengeler: Ayva kandaki LDL veya kötü kolesterol düşürmek için düzenli olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra antioksidan olduğu için kanı temizleme özelliği vardır. Ayvanın bu özelliği ayrıca kalp sağlığını korumak için önemlidir.
Ayvanın Anti Kanser Özelliği : Ayvanın antioksidan özelliğine sürekli vurgu yaptık. Birçok meyvede bulunan bu özellik serbest radikallere karşı vücudun mücadelesini güçlendirir ve kötü huylu kanser hücrelerini yok eder.  Ayvanın içerdiği vitamin ve elementler, özellikle kolon kanserine neden olan toksin ve kimyasalları engelleyerek mukus zarlarını korur. Böylece kolon kanseri riskini azaltır.
Stresi Azaltır: Ayva strese karşı etkili bir meyvedir. Stresle mücadelede bünyeye yardımcı olur ve dolaylı olarak zihin sağlığını korur. Bunu antioksidanlar sayesinde yapar. Stresten kaynaklanan zihin yorgunluğunu giderir.
Karaciğere Faydalıdır: Ayvanın içerdiği antioksidanlar karaciğer içinde önemlidir. Doğal antibiyotik görevi gören ayva, karaciğeri serbest radikallerden temizler ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. İçerdiği minerallerin yardımıyla karaciğeri güçlendirir.
Ayvanın Göz Sağlığına Faydaları: Çin’de yapılan bir bilimsel araştırma, ayvanın göz sağlığı için de önemli bir besin kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Ayvanın haşlanmış veya çiğ olarak tüketilmesinin göz sorunlarına iyi geldiği ve ayrıca boğaz ağrılarını tedavi ettiği, öksürükleri giderdiği ve iltihabı önlediği belirlenmiştir.
Solunum Yollarına Faydaları: Özellikle ayva suyunun solunum yollarına önemli katkısı vardır. Solunum yolları rahatsızlıklarına, astım ve anemi hastalıklarına yardımcı olur. Hastalıkların şiddetini azaltıcı özelliği vardır.  Düzenli olarak tüketildiğinde tüberküloz, dizanteri ve karaciğer yetmezliği gibi farklı hastalıkların tedavi edilmesini sağlar.

Ayva suyunun faydaları
Ayva Suyunun Faydaları:

Ayva suyu genel anlamda bünyeye faydalı bir besin kaynağıdır. Metabolizmayı kuvvetlendirir ve hastalıklarla mücadelede etkilidir. Kış aylarında soğuk algınlıklarının neden olduğu grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma oranını azaltır. Bu tür hastalıklardan daha hasarsız ve kısa sürede kurtulmayı sağlar.
  • Kalbi kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı korur.
  • Şiddetli ishal vakıalarını keser veya azaltır.
  • İnce bağırsaklarda oluşan iltihabı giderir, mideyi kuvvetlendirir, genel anlamda sindirim sitemine çok faydası vardır.
  • Karaciğere faydası vardır, damar sertliğinin oluşmasını engeller.
  • Safra kesesinin düzenli çalışmasında önemli rol oynar, tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
  • Cinsel isteği arttırır.
  • Zihin açıcı özelliği vardır, hafızayı kuvvetlendirir.
  • Burun kanamalarını keser, ayva suyunu kanayan buruna çekerek kanamayı durdurabilirsiniz.
  • Dizanteriye karşı etkilidir, adet kanamalarına iyi gelir.
  • Ayva çekirdeği ve ayva suyu karıştırılarak içildiğine doğumu kolaylaştırır.
  • Ayva suyu böbreklere faydalıdır, iştahsızlık problemlerini giderir.
  • Vücudu terletmek için kullanılabilir, terleme yardımıyla vücut temizlenir.
  • Ağız içinde oluşan yaralara, boğaz iltihaplarına ve buna benzer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı gargara yapılarak kullanılabilir.

Ayva Yaprağı Çayının Faydaları
Ayva Yaprağı Çayının Faydaları:

Ayva yaprağı çayının özellikle ishale karşı çok etkili olduğu söylenmektedir. Bunun dışında genel anlamda bünye için faydalıdır. Ayvanın kurutulmuş yapraklarından bir çorba kaşığı bir çay hazırlayın ve yarım litre kaynar su dökün. Daha sonra 30 dakika dindendirin ve sıcak iken için.
  • Uzmanlar bitki yaprakları arasında karaciğer için en faydalı yaprağın ayva yaprağı olduğunu söylüyorlar.
  • Strese iyi gelir, sakinleştirici özelliği vardır
  • İshal vakıalarında tedavi amaçlı kullanılır.
  • Bağırsak enfeksiyonlarını temizlemeye yardımcı olur.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Antioksidan etkisi vardır ve genel anlamda metabolizma sağlığını korur.
  • Uykusuzluğu giderir
  • Çok zayıf olsa dahi ateşi düşürme özelliği vardır.

Ayva Çekirdeğinin Faydaları
Ayva Çekirdeğinin Faydaları:

Ayva meyvesi ve yaprakları kadar çekirdeği de sağlık açısından faydalıdır. Ayva çekirdeği bir anti kanser görevi gören amigdalin ve B17 vitamini içermektedir. Ayrıca ayva çekirdeği şeker, petkin, malik gibi asitleri de içerir.
  • Ayva çekirdeğinden yapılan çay uykusuzluğu giderir,
  • Stresi ve gerginliği azaltır,
  • Ağız ve kötü nefes kokusunu giderir,
  • Mukus ve yanık yaralarını iyileştirici özelliği vardır,
  • Cilt sağlığına katkı sağlar ve yaşlanmayı geciktirir,
  • Kalp ve damar hastalıklarına neden olan serbest radikallere karşı etkilidir.

Ayva Reçelinin Faydaları
Ayva Reçelinin Faydaları:

Ayva reçelinin faydaları genel olarak ayvanın faydaları ile benzerdir fakat ayva reçelinin özellikle göğüs hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Uzmanlar tüberküloz hastalarına ayva reçelini önermektedirler.
  • Göğüs hastalıklarına iyi gelir.
  • Bazı uzmanlar kanser hastalığına iyi geldiğini söylemektedirler. Norveç Gıda Araştırmaları kurumu ayva reçelinin kanser hücrelerini engelleyici özelliğini tespit ettiklerini belirtiyor.
  • Sindirim sitemini güçlendirir ve bağırsakları temizler.
  • Mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırarak midenin yorulmasını engeller.
  • Doğal antibiyotik özelliği sayesinde kanı temizler.
  • Sinir sitemini olumlu yönde etkiler ve sinir sağlığını korur, stresi azaltır.

Ayvanın Zararları: Ayva tüketiminin çok nadir durumlarda zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı meyveler aşırı tüketildiğinde ve bazı hastalarda fayda yerine zarar verebiliyorlar ama ayva için bu durum çok nadir durumlarda söz konusudur.
Ayvanın zararlarını şöyle sıralayabiliriz:
  • Hamile kadınlar ve ilaç kullanan hastalar ayva çekirdeğini tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.
  • Ayvanın genelde çiğ yenilmesi tavsiye edilmiyor, komposto veya reçel yapılarak tüketilmesi genel olarak bütün uzmanlar tarafından öneriliyor.
  • Bol miktarda lif içerdiği kabızlığa iyi gelir ama aynı zamanda müshil görevi görür. Bu yüzden ishal sorunu olanlar ayva tüketimini ertelemelidir. Çünkü var olan problemi daha çok arttırır ve bu da vücudun aşırı su kaybetmesine neden olur.
  • Bazı uzmanlar yüksek tansiyonu olan hastaların ayva tüketiminde dikkat etmelerini öneriyorlar.

Tavsiyeler
Dediğimiz gibi ayva kış aylarında taze olarak tüketebileceğimiz mevsimlik meyvelerdendir. Özellikle sindirim sistemine iyi gelmekte ve kış aylarında kilo alan kişiler için harika bir diyet besinidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder