''''''sitemizin en büyük amaçlarından biri her türlü bilgi video ve haberi doğru bir şekilde insanlara ulaştırmaktır....

25 Nisan 2014 Cuma

Kızamık Hastalığı Hakkında Bilgi

kizamikcikKızamık; RNA grubundan Pramiksovirüs ailesine ait bir virüsün yol açtığı, aniden gelişen, ateş ve deri belirtileriyle seyreden bulaşıcı hastalıktır. Kızamık yalnız insanlarda görülür. Çok bulaşıcıdır. Genellikle çocukluk çağlarında ortaya çıkar. Günümüzde kızamığa karşı insanların aktif olarak bağışıklık kazanmaları olasıdır. Bu aktif bağışıklık kazanmanın olmadığı yıllarda 2-3 yılda bir kızamık salgınları görülmekteydi. Kızamık genellikle okul çocuklarında ortaya çıkmakla birlikte herhangi bir yaşta da görülebilir.
Belirtileri: Kızamık hastalığına yakalanmış bir kimse, virüsün vücuda girmesinden 5 gün sonra ve hastalık belirtilerinin görüldüğü ilk 5 gün boyunca hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Hastalığın etkeni olan virüs, solunum yoluyla vücuda girer. Virüs önce burada çoğalır, daha
sonra da kan yoluyla bütün vücuda dağılır. Virüsün vücuda girmesiyle kızamık hastalığının ilk belirtilerinin görülmesine kadar kuluçka dönemi yaklaşık 12 gündür. Kuluçka döneminden sonra hastalığın belirtileri ortaya çıkmaya başlar. İlk gelişen belirtiler; ateş yükselmesi, halsizlik, göz kapaklarında şişme, ışıktan rahatsız olma, göz yaşarması, burun akıntısı ve öksürüktür. Bu ilk belirtiler 1-8 gün sürebilir. Bundan sonra deri ve mukoza belirtileri gelişir. Bu dönemde ilk belirti genellikle ağız içi mukozasında ortaya çıkan ve Koplik lekeleri denilen oluşumlardır. Koplik lekeleri, ortası beyaz renkte, çevresi kızarık, en ortasında çok küçük mavimsi bir noktacığın bulunduğu mukoza döküntüleridir. Daha sonra yüzde kızarık deri lekeleri belirir. Bunlardan bazıları kabarıktır. Yüzdeki bu kızarık lekeler daha sonra boyuna, oradan da gövdeye yayılırlar. Bu lekelerin belirmeye başlamasından üç gün sonra lekeler bacaklara ulaşır. Deri belirtileri başladıkları sıraya uyarak üç gün içinde kaybolurlar. Yani ilk kaybolan deri belirtisi yüzde, en son kaybolanlar da bacaklarda bulunanlardır. Bu lekelerin oluşmalarıyla kaybolmaları toplam olarak 6 günlük bir süreyi gerektirir. Hastalık bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar pnömoni, kornea ülserleşmeleri, keratit, körlük, miyokardit, ansefalomiyelit (beyin omurilik iltihapları) içindedir. Hamile kadınlarda kızamık geliştiğinde % 20 vakada dölyatağındaki içindeki çocuk ölür.
Tedavisi. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Hastalığın bulaştığı düşünülen kimselere kilo başına 0,25 ml “gama globulin” (immün globulin G) ilk beş gün içinde zerk edilirse, kişi kızamığa karşı pasif olarak dirençli kılınabilir. Pasif bağışıklık kazandırma özellikle 3 yaşın altındaki çocuklar, gebe kadınlar, bağışıklık sisteminden rahatsızlığı bulunan ve verem hastaları için çok önemlidir. Canlı ve zayıflatılmış kızamık virüsü aşılarıyla aktif bağışıklık kazanılabilir. Ancak bu aşılar gebe kadınlara, veremlilere, kan kanseri hastalarına ya da lenfoma hastalarına ve normal koşullarda 1 yaşın altındaki çocuklara uygulanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder